Για την απεργία στον Τουρισμό στις 20 Ιούλη

Η φετινή τουριστική περίοδος έφερε καινούρια προβλήματα, νέα επίθεση της εργοδοσίας στα δικαιώματά μας.

Στην οροφοκομία συνεχίζει να προσπαθεί να επιβάλλει να καθαρίζουν οι καμαριέρες περισσότερα δωμάτια από όσα αντέχει ο ανθρώπινος οργανισμός και απειλεί με γραπτές επιπλήξεις όσες καμαριέρες σηκώνουν ανάστημα. Την ίδια στιγμή λειτουργούν ήδη δύο εργολαβικά συνεργεία, ένα στις καθαριότητες των κοινοχρήστων χώρων και ένα στα δωμάτια. Η εκμετάλλευση είναι διπλή για αυτούς τους συναδέλφους που δεν πληρώνονται με τη Συλλογική Σύμβαση αλλά με 700 ευρώ για δουλειά με ένα ρεπό την εβδομάδα.

Στο εστιατόριο όπου η μεγάλη πλειοψηφια των εργαζομένων είναι είτε με το καθεστώς της μαθητείας (δηλαδή 307 ευρώ το μήνα) είτε κάτω των 25 ετών η δουλειά δε βγαίνει και οι συνάδελφοι είναι υποχρεωμένοι να κάνουν απλήρωτες και παράνομες υπερωρίες. Το σπαστό ωράριο 11-3 και 6-10 στην πράξη πολλές φορές σημαίνει δουλειά όλη την ημέρα, ως τις 12 το βράδυ. Σε διαμαρτυρία που έκαναν επανειλημμένα οι νεαροί συνάδελφοι, η απάντηση που πήραν ήταν: «Αν δε σ’αρέσει παραιτήσου».

Στην κουζίνα όπου επίσης οι περισσότεροι συνάδελφοι είναι νέοι ή πρακτικάριοι και η δουλειά δε βγαίνει, έχει αρχίσει να απλώνει τα πλοκάμια του το εργολαβικό συνεργείο στέλνοντας εργαζόμενες που προσλήφθηκαν ως καμαριέρες, να δουλέψουν τώρα ως λατζιέρες (και το ανάποδο), διαλύοντας ακόμα και ότι είχε απομείνει ως κατάκτηση στα ξενοδοχεία ( ο εργαζόμενος να δουλεύει στην ειδικότητά του).

Επιπλέον οι συνάδελφοι που υποτίθεται πως τους παρέχεται διαμονή, στιβάζονται τέσσερις – τέσσερις σε ένα – ενιαίο χώρο στα δωμάτια προσωπικού μέσα κι έξω από το ξενοδοχείο, πολλά από τα οποία είναι σε άθλια κατάσταση. Πολλοί αναγκάζονται να περπατούν χιλιόμετρα ολόκληρα για να έρθουν στη δουλειά. Στην εργοδοσία όμως δεν καίγεται καρφί και παρότι διαθέτει λεωφορείο που τα προηγούμενα χρόνια εξυπηρετούσε τους εργαζόμενους προτιμά να το έχει να σαπίζει. Έγραψε στα παλιά της τα παπούτσια το αίτημα του Σωματείου για την επαναλειτουργία του.

Στη συντήρηση – εργοτάξιο έχουν στην πράξη καταργηθεί οι περισσότερες ειδικότητες και όλοι κάνουν απ όλα ενώ ακόμα και ειδικευμένοι συνάδελφοι με χρόνια εμπειρία στην τέχνη τους, αναγκάζονται να εργάζονται ως ανειδίκευτοι εργάτες. Επιπλέον η εργοδοσία στέλνει φέτος το μήνυμα ότι κανένα έργο δε θα γίνεται κατά τη διάρκεια του χειμώνα, οι εργαζόμενοι θα πρέπει με τη γλώσσα έξω να τρέχουν να προλάβουν και τις βλάβες και τα έργα.

Όλα αυτά δε μπορούμε να τα παρακολουθούμε ως θεατές, να υπομένουμε για να βγει όπως-όπως η σαιζόν και να «ησυχάσει το κεφάλι μας». Είναι ζητήματα που επηρεάζουν δραματικά τις ζωές μας, θα τα βρίσκουμε μπροστά μας καθημερινά. Αν κάποιος έχει την αυταπάτη ότι θα φύγει και θα βρει καλύτερες συνθήκες αλλού, αρκεί να ρωτήσει όσους έφυγαν το προηγούμενο διάστημα. Η ίδια κατάσταση επικρατεί παντού.

Καθώς λοιπόν αυτή η απάνθρωπη κατάσταση γενικεύεται 36 επιχειρησιακά και κλαδικά Σωματεία από όλη τη χώρα, ανάμεσά τους και το δικό μας, ζήτησαν από την Ομοσπονδία Επισιτισμού – Τουρισμού να πάρει απόφαση για απεργία μέσα στον Ιούλιο. Η πρόταση αυτή κάτω από την πίεση των προβλημάτων των εργαζομένων υιοθετήθηκε, αποφασίστηκε πανελλαδική απεργία στον Τουρισμό στις 20 Ιουλίου.

Τα κεντρικά αιτήματά της είναι η υπογραφή Πανελλαδικής κλαδικής Σύμβασης η οποία λήγει στο τέλος του χρόνου, να είναι οι συμβάσεις υποχρεωτικές για τους εργοδότες να παρθούν ουσιαστικά μέτρα προστασίας των εποχικών του κλάδου και οι ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς.

Είναι όλα αιτήματα που δένουν με την κατάσταση που βιώνουμε επομένως αυτή η απεργία πρέπει να γίνει και δική μας υπόθεση και φυσικά εμείς πρέπει να προσθέσουμε και τα ιδιαίτερα δικά μας αιτήματα. Τώρα λοιπόν είναι καιρός να κουβεντιάσουμε πως θα οργανώσουμε την απεργία, πως θα διαμορφώσουμε το πλαίσιο των αιτημάτων μας, τι δραστηριότητες θα οργανώσουμε ως τότε.

1 thought on “Για την απεργία στον Τουρισμό στις 20 Ιούλη

Σχολιάστε