Ανακοίνωση για την ηγεσία του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων

Για τους Αγώνες των Ξενοδοχοϋπαλλήλων
Φωτογραφία από την 6ημερη απεργία των Ξενοδοχοϋπαλλήλων της Ρόδου τον Ιούλιο του 1982


Για τους αγώνες που πρέπει να οργανώσουμε οι ξενοδοχοϋπάλληλοι παραμερίζοντας την ηγεσία του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου που τους υπονομεύει

Συνάδελφοι που εργάζεστε στα ξενοδοχεία της Ρόδου

Οι μεγαλοξενοδόχοι δε μπορούν να συγκρατήσουν τους πανηγυρισμούς τους για τη φετινή σαιζόν. Έχουν βέβαια κάθε λόγο από τη μεριά τους, αφού οι δουλειές τους πάνε πολύ καλά. Σηκώνουν το ένα ξενοδοχείο μετά το άλλο, επεκτείνονται και ανακαινίζουν.

Η ανάπτυξη όμως στον κλάδο συνοδεύεται από γενικευμένη επίθεση στα δικαιώματά μας. Με το που ξεκίνησαν δουλειά οι ξενοδοχοϋπάλληλοι, ήρθαν αντιμέτωποι με την ωμή πραγματικότητα. 10ωρα και 12ωρα στην ημερήσια διάταξη, εργολαβικά συνεργεία να απλώνουν τα δίχτυα τους μέσα στα ξενοδοχεία, καραβιές νέων κάτω των 25 και μαθητευόμενων που τους ξεζουμίζουν ενώ το περισσότερο παλιό προσωπικό περιμένει την 25η Μάη να προσληφθεί.

Η όρεξη των αφεντικών έχει ανοίξει για τα καλά. Αυτός είναι και ο λόγος που ήθελαν φέτος να ξεμπερδεύουν με την κλαδική Συλλογική Σύμβαση στα ξενοδοχεία. Μια Σύμβαση μάλιστα που έτσι κι αλλιώς δεν εφαρμόζεται κατά γενική ομολογία στο 90% του κλάδου με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

Τα τρία συνεργαζόμενα επιχειρησιακά Σωματεία έγκαιρα σήκωσαν ψηλά αυτό το ζήτημα από τον περασμένο Δεκέμβρη ακόμα, όταν κανένας άλλος δεν έβγαζε άχνα. Οργάνωσαν συσκέψεις, κινητοποιήσεις και εκδηλώσεις που πήραν διαστάσεις διεκδικώντας όχι απλά Συλλογική Σύμβαση, αλλά με αυξήσεις που να αναπληρώνουν τις απώλειες.

Θορυβημένοι από την εξέλιξη αυτή oι μεγαλοξενοδόχοι, στράφηκαν στον καλύτερό τους σύμμαχο, την ηγεσία του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων. Έτσι,  από εκεί που κανένας τους δεν ήθελε Σύμβαση και διαγράφονταν ο ένας μετά τον άλλο από την Ένωση Ξενοδόχων, η σύμβαση υπογράφηκε άρον – άρον, ώστε να σταματήσει κάθε συζήτηση για αυξήσεις, διεκδικήσεις και αγώνες.

Τα τρία Σωματεία δεν το έβαλαν κάτω, άνοιξαν τη συζήτηση για τη σύμβαση μέσα στους δικούς τους χώρους δουλειάς. Επέμειναν στο αίτημα για αυξήσεις που αναπληρώνουν τις απώλειες των χρόνων της κρίσης και κατέθεσαν ολοκληρωμένες προτάσεις για επιχειρησιακές Συλλογικές Συμβάσεις με αυξήσεις αλλά και που να συμπεριλαμβάνουν όλες τις ειδικότητες των εργαζομένων που σήμερα είναι εκτός. Ειδικά στο Miramare, η πρόταση για διεκδίκηση  αύξησης 13% και ένταξης των ειδικοτήτων αγκαλιάστηκε από τους εργαζόμενους. Αυτό έχει θορυβήσει την εργοδοσία όχι μόνο του Miramare, αλλά συνολικά τους μεγαλοξενοδόχους της περιοχής που στην προσπάθειά τους να το αποτρέψουν, αξιοποιούν όλες τις μεθόδους. Από την τρομοκρατία και το ψέμα μέχρι τη συκοφαντία και την καταστολή.

Έτσι, για ακόμη μια φορά, η ηγεσία του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων, ήρθε να επιβεβαιώσει τον ρόλο του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού. Αντί να στηρίξει τον αγώνα των εργαζομένων στο Miramare, τον πολεμάει μαζί με την εργοδοσία και μάλιστα με τα ίδια επιχειρήματα και σε ανοιχτή συνεργασία! Ενώ δε βρήκε χρόνο να συνεδριάσει για να οργανώσει την απεργία στις 17 Μάη ενάντια στα μέτρα που τσακίζουν τις ζωές των ξενοδοχοϋπαλλήλων, θεώρησε απολύτως απαραίτητο, να καλέσει συνεδρίαση με αποκλειστικό θέμα τις παράνομες διαγραφές του Προέδρου (Μιχάλη Τσουρούτη) και του Γραμματέα (Τσαμπίκου Χατζηκωνσταντή) του Σωματείου του Miramare και του προέδρου του Σωματείου Amilia Mare (Κώστα Γιαννόπουλου) από το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων, λες και είναι το τσιφλίκι τους!

Χρειάζεται οι εργαζόμενοι, ιδιαίτερα τα μέλη του σωματείου ξενοδοχοϋπαλλήλων, να τους βάλουν απέναντι, να μην έχουν τόπο να σταθούν, να πάρουν στα δικά τους χέρια την αλλαγή των συσχετισμών στο σωματείο. Με τη δύναμή σας συνεχίζουμε στον αγώνα για οργάνωση και πάλη για αναπλήρωση των απωλειών μας στα χρόνια της κρίσης, για διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών μας. Η οργάνωση και ο αγώνας φέρνουν αποτελέσματα. Ένα μικρό σωματείο στο Miramare και δυο νέα Σωματεία που τώρα βρίσκουν το βηματισμό τους μπορούν να αποτελέσουν την αρχή για δυναμική οργάνωση των εργαζομένων, ουσιαστική συμμετοχή στη λειτουργία των σωματείων, μαζική συμμετοχή στους αγώνες για τις δικές μας ανάγκες. Αυτή είναι η δύναμη της οργάνωσης των εργαζομένων. Αυτό το παράδειγμα να το ακολουθήσουν οι εργαζόμενοι άλλων ξενοδοχείων, όλης της Ρόδου.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ MIRAMARE

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ AMILIA MARE & PARADISE VILLAGE

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ SHERATON

Σχολιάστε