Ανακοίνωση για τη απεργία στις 17 Μάη

Για τα μέτρα που ετοιμάζεται να ψηφίσει η κυβέρνηση και το καθήκον της συμμετοχή όλων μας στην πανελλαδικη – πανεργατική απεργία στις 17 Μάη.

Συναδέλφισσα – Συνάδελφε,

Στις 18 Μάη ψηφίζεται άλλο ένα πακέτο μέτρων φωτιά για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα της χώρας μας. Από αυτά δεν εξαιρείται στην κυριολεξία κανείς. Φτάνουν στο σημείο να επιβάλλουν φόρο ακόμα και σε αυτούς που έχουν 400 ευρώ το μήνα εισόδημα, χτυπούν το δικαίωμα στην απεργία, απελευθερώνουν τις απολύσεις, διατηρούν το απαράδεκτο καθεστώς για τις Συλλογικές Συμβάσεις, κόβουν ξανά τις συντάξεις και πολλά άλλα που εκατοντάδες φορές έχουν φροντίσει μέσω των ΜΜΕ να μας ¨αποκαλύψουν¨ εδώ και πολλούς μήνες.

Αυτά τα μέτρα, που έρχονται να προστεθούν σε όλα τα προηγούμενα, χτυπούν εμάς τους εργαζόμενους και πρώτα μπαίνουν σε εφαρμογή μέσα στους χώρους δουλειάς αφού ο βασικός τους σκοπός είναι να μας αφαιρέσουν δικαιώματα για να ανοίξουν δρόμο στους εργοδότες να αυξάνουν τα κέρδη τους.

Αν ρίξουμε μια ματιά στο δικό μας χώρο δουλειάς μπορούμε να διαπιστώσουμε πολλά τέτοια παραδείγματα.

Μέχρι το 2012  πχ δεν υπήρχε διάκριση στον κλάδο για τους νέους κάτω των 25. Από τότε που μπήκε αυτό σε εφαρμογή, η επιχείρηση έχει αντικαταστήσει ένα σωρό εργαζόμενους που είχαν συγκροτημένα δικαιώματα με νέους που άλλοτε τους βαφτίζει μαθητές άλλοτε εργαζόμενους ανάλογα τι βολεύει και πάντως τους αξιοποιεί για να ¨ρίξει το κόστος” στην αρχή και στο τέλος της σαιζόν για να βγει η δουλειά αφήνοντας έξω τους παλιότερους που δουλέυουν στην ουσία ένα τετράμηνο.

Από την άλλοι οι νέοι συνάδελφοι, οι σπουδαστές, μπαίνουν στην παραγωγή με όνειρα, να πάρουν τη ζωή τους στα χέρια τους και συναντούν στην κυριολεξία μια πραγματική κόλαση απο την οποία δε βλέπουν και διέξοδο καθώς δεν έχουν γνωρίσει όπως οι παλιότεροι, καλύτερες εποχές.

Τέτοιοι νόμοι σαν αυτούς που ψηφίζουν αυτές τις μέρες είναι που έφτιαξαν και το καθεστώς των εργολαβικών συνεργείων που λειτουργούν σαν πολιορκητικός κριός στα δικαιώματα των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι που δουλεύουν στο εργολαβικό συνεργείο που η επιχείρηση του ανέθεσε φέτος την καθαριότητα των εξωτερικών χώρων αμοίβονται με 700 ευρώ, όχι με τη Συλλογική Σύμβαση.

Η επιχείρηση αυτή στην ιστοσελίδα της διαφημίζει ότι παρέχει υπηρεσίες, καθαριότητας κοινοχρήστων χώρων, δωματίων, κηπουρών, συντηρητών, υποδοχής, λογιστηρίων, προμηθειών, φύλαξης, catering. Ήδη άλλωστε φαίνεται ότι συζητιέται το ενδεχόμενο να μπουν και σε δωμάτια. Αυτή η “μόδα” που στην Αθήνα υπάρχει στα ξενοδοχεία εδώ και πολλά χρόνια, ξεκίνησε να εξαπλώνεται και στη Ρόδο.

Οι μεγαλοεπιχειρηματίες δε διστάζουν σε τίποτα μπροστά σε μεγαλύτερα ποσοστά κέρδους. Είναι χαρακτηριστικό, ότι παρά το ότι ο Μάιος εμφανίζεται να έχει σχεδόν την ίδια πληρότητα με πέρσι η επιχείρηση πάει να βγάλει τη δουλειά προσλαμβάνοντας την πλειοψηφια του υπόλοιπου προσωπικού στις 25 Μάη. Μάλιστα φορτώνει επιδιώκει να ξεζουμίσει τον κόσμο όσο περισσότερο γίνεται δίνοντας τα ρεπό μαζικά, τάχα λόγω της ευαισθησίας της να ξεκουράζεται το προσωπικό, ενώ απ΄ όσο μαθαίνουμε, έχει βάλει τα στελέχη της να λένε στους εργαζόμενους ότι αυτό που γίνεται είναι … ευθύνη του Σωματείου.

Δεν αποκλείεται να έχουμε και άλλες εξελίξεις. Η συμμετοχή λοιπόν στην Πανελλαδική – Πανεργατική απεργία και η συσπείρωση γύρω από το Σωματείο η συμμετοχή στη συλλογική δράση είναι ο μοναδικός τρόπος να αντισταθείς και να παλέψεις.

Όλοι στην απεργία και στη συγκέντρωση στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου στις 10.30 το πρωί.

Σχολιάστε